• 1 z 2
 

Časopis Dymák 1/2021

Neohodnotené
 
Dostupnosť Skladom
2,90 €
   
Kategória Literatúra
 

Januárové číslo časopisu Dymák pre moderného včelára.

EDITORIÁL

Zimný slnovrat, Vianoce aj Nový rok máme za sebou a k novej sezóne, prvému preletu včiel a pohľadu do úľov, kde pomaly ale isto začína byť tesno sme o čosi bližšie. Napĺňa ma to radosťou a už sa vidím ako budem mať opäť problém ovládnuť svoju netrpezlivosť a zbytočne včelstvá nevyrušovať.

Vyrušil ma však problém, ktorý sme otvorili v predchádzajúcom, decembrovom, čísle. Na katastrofálny výsledok testu medov na jeho antibakteriálne účinky výrobcovia v zhode a takmer jednohlasne odpovedali poukázaním na neakreditovanú metódu, spĺňanie zákonnej normy a naznačovaním zlého úmyslu zo strany toho, kto testy vykonal a kto testovanie zadal.

Namiesto vysvetlenia, ako sa to mohlo stať, že naše medy pohoreli, sme presviedčaní, že vlastne nepohoreli a všetko je v poriadku a nič sa nestalo. Keďže však vieme, že „normálny“ med kryštalizuje, vieme, že všetko v poriadku nebude a niečo sa s medom, ktorý vidíme na pultoch obchodov krásne tekutý a priezračný, stať muselo.

A keďže aj tušíme, čo to bolo, venujeme sa v aktuálnom čísle téme šetrnej dekryštalizácie medu. Kolega Ján Goro zhrnul odborné poznatky, ktoré o stekuťovaní medu máme a uvádzame tiež príklady z praxe, ktoré využívajú menší včelári. Tí veľkí nás zatiaľ do svojich prevádzok nepozvali, aby sme pozreli ako to robia oni. Radi však takúto ponuku prijmeme.

Ponúkame vám zatiaľ aspoň odkaz na videozáznam z prehliadky včelárskej veľkofarmy v USA, ktorej majiteľ dovolil zákazníkom a záujemcom nahliadnuť do zákulisia príbehu medu na jeho ceste do obchodných reťazcov. A keď už sme pri mede a jeho získavaní a krásnej čírosti, pozreli sme sa aj na zázrak dnešných dní takzvaný úľ Flow Hive, ktorý svojou na oko jednoduchosťou a bezprácnosťou zamestnáva mysle nováčikov a provokuje skúsených včelárov.

Pokračujeme však aj v pravidelných, už zabehnutých rubrikách. Právnik Michal Černek zhrnul aké právomoci má pri regulácii chovu včiel mesto či obec, Andrej Devera predstavuje hostiteľské stromy producentov medovice, Jozef Ganžala pokračuje v seriáli o liečivých účinkoch včelích produktov a Jaroslav Pásler opäť niečo pekné a poučné pre nás nakreslil.

Včelárske príbehy Jaroslava Chovana, Mareka Števka či Matúša Šurina sú už len takou čerešničkou na torte pre chvíle zimnej pohody, ktorú si môžeme vychutnávať v teple domova s časopisom v ruke.

Nechajme v sebe doznieť vianočný sviatočný čas. Ešte raz sa nadýchnime a obzrime sa za starým rokom, skôr ako zalistujeme v novom kalendári a vrhneme sa do víru a zhonu zbíjania nových rámikov a nadstavkov, z ktorého precitneme opäť až kdesi uprostred leta. Užime si zimný čas, oddýchnime si, tak ako aj naše včely oddychujú, aby sme im potom v sezóne (ktorá už jednoducho musí byť tá dobrá a rekordná) stačili s dychom a silami.

Dymák sa vám v tom bude snažiť pomôcť.

Michal Petruška